Günümüz dünyasında stres, yoğunluk, hepimizin kendi çözümlerimize odaklanması gibi birçok sebepten dolayı bazen sevdiklerimize bile kendilerini nasıl hissettiklerini sormayı unutabiliyoruz. Hatta bazen birisi duygularını ifade etse bile algılayamayabiliyoruz.  Oysa tüm psikoloji uzmanlarının duygular ile ilgili kabul ettiği bir gerçek vardır. “Pozitif bir ruh halini, sağlıklı olarak başkaları ile paylaştığımız zaman,  karşımızdakinede yansır; mutlululuğumuz ve neşemiz daha da büyür. Aynı şekilde sağlıklı ve doğru şekilde ifade edilen negatif bir ruh halini ifade edip, karşımızdakinin bunu algıladığını bilmekte negatif bir ruh halini  sihirli bir etkiyle küçültür hatta bazen tamamen yok eder.“  O zaman şimdi size soruyoruz;  başkalarının kendilerini nasıl hissettiklerini sormak  mucizevi bi sihir  değildir de nedir? 

Son yıllarda iletişimin dijital platforma taşınması, hislerimizin de dijitale taşıma ihtiyacı yaratmış ve hayatımıza emojiler girmiştir. Artık dijital platformlarda ne düşündüğümüzü yada hissettiğimizi bir emoji ile ifade eder olduk. Sık sık kullandığımız, hatta  uzun uzun cümleler kursak bile hissettiklerimiz ve düşündüklerimizi bu kadar iyi ifade edemezdik dediğimiz emojiler artık hayatımızın her yerinde.  

Siz de Emojiler ne zamandan beri kullanılıyor? Emoji fikri nereden çıktı? Neden 17 Temmuzda dünya emoji günü kutlanır? gibi soruların cevaplarını merak edenlerdenseniz bu yazımız tam size göre 🙂

Emoji ismi nereden gelir?

Emoji kelimesinin  İngilizcedeki “emotion” kelimesinden geldiği malesef doğru bir bilgi değil, tamamen bir tesadüf.  Emoji kelimesi Japocadan geliyor. Resim anlamına gelen “e” ve harf anlamına gelen “moji” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. 

Ne yani emojilerileri japonlar mı icat etti ?

Evet 🙂  Tam anlamıyla birer küçük resim olan emojiler 1999 yılında Japonya’da Shigetaka Kurita tarafından icat edildi.  Ancak bu emojilerin atası olan telefonlarımızın o kadar da akıllı olmadığı zamanlarda kullandığımız, karakterlerle  oluşturduğumuz “emoticon” ları da unutmamak lazım.  Mesela o dönemlerde emoticonları kullanan herkes  :D bunun neyi ifade ettiğini çok iyi bilir.  Emojilerin atası olan bu emoticonlar ilk kez 1881 yılında bir gazetede yayınlanmıştır. 

Daha sonra 1982 yılında bu emoticonlar bilgisayarlara da eklenmeye başlanmıştır. Tam olarak küçük resim halinde olan emojiler ise 1999 yılında Shigetaka Kurita tarafından oluşturulmuştur.

Peki Dünya Emoji Günü Neden 17 Temmuz!

Bir 17 Temmuz sabahı uyanıp telefonlarımıza baktığımızda tüm emojilerimizin hunharca hacklendiği o hazin  günü hatırlıyor musunuz?  Tabiki hatırlamıyorsunuz çünkü öyle bir sabah yok 🙂 Sadece İOS, Android ve Google’ın kullandığı takvim emojisinde bu tarihin  kullanılmasından seçilmiş bir gündür.  Bazı markalar 27 Mart, 24 Şubat gibi günleri takvim emojilerinde kullansalar bile en yaygın olanı 17 Temmuz olduğu için bugün kullanılır.

dünya emoji günü

2015 yılında Oxford sözlükte “emoji” kelimesi kullanım sıklığından dolayı yılın kelimesi seçilmiştir. Hayatımızın her alanına giren emojiler; facebookun verilerine göre sadece  facebooktan günde ortalama 60 milyon kez  gönderiliyor. 

Choose your mood! sloganı ile yola çıkan Brew Mood Coffee için ise; emojiler konseptinin en eğlenceli parçalarından biri. Brew Mood Baristaları, duyguları ifade etmenin mucizevi etkisini her misafirine “bugün kendinizi nasıl hissediyorsunuz? sorusunu sorarak  yaşatıyor.  Birbirinden eğlenceli mood seçenekleri ile hem kahvemize hem de günümüze eğlence katan emojilerimiz ruh halinizi kahvelerinize yansıtmanız için  kafelerimizde sizi bekliyor.  Hal böyle olunca,  dünya emoji günü Brew Mood Coffee’nin günüdür desek  tam yeridir 🙂 Tabiki biz de bu özel günü Brew Mood Coffee şubelerinde kahve tadımları, mood maskeleri ile kutladık. Bir emoji ile anlam değişir, duygu değişir, ifade değişir dedik ve hepimizin çok sevdiği moodları 17 Temmuz’da sadece kahvelerimizin üzerine değil yüzümüze de yansıttık! Dünya Emoji Günümüz Kutlu Olsun 🙂

brewmood

Author brewmood

More posts by brewmood

Brew Mood Coffee & Tea © 2021